ΕOTM
Θάσου 2, Μελίσσια 15127 Αθήνα
☏ 211 740 2029
info@eotm.gr

Βιταμίνη D: Στατιστικά

Βιταμίνη D: Στατιστικά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μήνυμα της βιταμίνης D έχει αποκτήσει σημαντική θέση τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε. Φαίνεται απο τα νέα στατιστικά στοιχεία, η έρευνα και τα δεδομένα αναδύονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, τονίζοντας τα οφέλη της για την υγεία από το ηλιακό φως.

  • Ο Dr Peter Selby, λέκτορας στην ιατρική στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ, λέει ότι « Η μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία,μακριά από την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. " Σύμφωνα με τον Δρ Selby, η μείωση 10% στην έκθεση στο φως του ήλιου δεν θα μειώσει σημαντικά τον καρκίνος του δέρματος, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση 6% σε άλλους καρκίνους. Αυτοί οι επιπλέον θάνατοι θα υπερβαίνουν το σύνολο των θανάτων από καρκίνο του δέρματος μαζί.
  • Τρεις κορυφαίοι επιστήμονες,ο William Grant Β, Σέντρικ Γκάρλαντ F και Michael F Holick, ανέλυσαν δεδομένα από δημοσιευμένες επιστημονικές εκθέσεις, για την εκτίμηση του οικονομικού κόστους της θεραπείας των ασθενειών που έχουν προκύψει από ανεπαρκή έκθεση σε UVB και η βιταμίνη D. Έκαναν το ίδιο για την έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις συναφείς ασθένειες και το κόστος τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 19-25,000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν πρόωρα από καρκίνο, κάθε χρόνο, λόγω της ανεπαρκούς βιταμίνης D. Το ποσοστό ήταν 50.000 - 63.000 ετησίως για τις ΗΠΑ. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι στις ΗΠΑ, η οικονομική επιβάρυνση που οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης D από ανεπαρκή έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία,στη διατροφή και στα συμπληρώματα, εκτιμήθηκε σε $ 40 - 56 δισεκατομμύρια το 2004. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία θνησιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο πάνω,για το Ηνωμένο Βασίλειο μια πρόχειρη επιβάρυνση για την υγεία θα πρέπει να είναι γύρω στα 8 £ - £ 12 δισεκατομμύρια ετησίως. Συγκριτικά, η οικονομική επιβάρυνση για την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εκτιμάται στο ισοδύναμο £ 1 - £ 1,5 δισ ετησίως. Είναι ενδιαφέρον,καθώς το κύριο κόστος της υπερβολικής έκθεσης δεν είναι η θεραπεία του μελανώματος του δέρματος και μη - μελανώματος καρκίνου. Πρωτίστως δαπανάται για τη θεραπεία του καταρράκτη.
  • William Grant,ένας επιστήμονας της NASA και ειδικός στην επιδημιολογία της βιταμίνης D έχει υπολογίσει ότι το 40% των θανάτων από καρκίνο του μαστού του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να προκαλείται από ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι 12-15% όλων των καρκίνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από καρκίνο του πνεύμονα, συνδέονται με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η βιταμίνη D φαίνεται στην πρόληψη του καρκίνου σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και προκαλούν κακοήθη κύτταρα στην αυτοκαταστροφή. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20.000 θανάτους ετησίως που προκύπτουν από πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο, σε σύγκριση με μόνο 2.000 θανάτους ετησίως από καρκίνο του δέρματος όλων των ειδών - δεν είναι όλα τα οποία προκαλούνται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Το μελάνωμα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος (1.600 θάνατοι ετησίως) μπορεί επίσης να προκληθεί από τη διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης ή αν είστε υπέρβαροι.
  • Ο Καθηγητής Johan Moan του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Όσλο της Νορβηγίας,μελέτησε τι συνέβη σε όλους τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στη Νορβηγία μεταξύ 1964 και 2000. Βρήκε ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου που πεθαίνει εντός τριών ετών από τη διάγνωση με καρκίνο τουπροστάτη, του μαστού, παχέος εντέρου ή καρκίνο του πνεύμονα, ή με Hodgkins λέμφωμα, είναι έως και 50% χαμηλότερα για αυτούς που διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου σε σύγκριση με το χειμώνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε καλοκαιρινό ήλιο βελτιώνει την επιβίωση από τον καρκίνο.
  • Ο Δρ Armen Zitterman από το κέντρο της καρδιάς και του διαβήτη,στο Ruhr Πανεπιστημίου Bochum της Γερμανίας, υποστηρίζει ότι η ανεπαρκής βιταμίνης D προκαλεί την αποτιτάνωση των αρτηριών που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με καρδιακή νόσο. Πιστεύει ότι τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D που παράγονται από τα συμπληρώματα ή την έκθεση στον ήλιο προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας φλεγμονώδεις διεργασίες και οργανώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά. Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου είναι στη Σκωτία σε σύγκριση με την Αγγλία,ή στην Αγγλία σε σχέση με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, μπορεί να εξηγηθεί από το σχετικά αδύναμο φως του ήλιου και σύντομο καλοκαίρια στο βορρά.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από τα μπαλώματα των ζημιών σε τμήματα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που οδηγούν σε σοβαρή αναπηρία και παράλυση. Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να βελτιωθούν για λίγο και στη συνέχεια υποτροπιάζουν για μη προφανή λόγο. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία έχει δείξει ότι ο αριθμός των βλαβών της ΣΚΠ σχετικά με την αύξηση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό μειώνεται.
  • Η σχιζοφρένεια είναι μία από τις πολλές ασθένειες που έχει βρεθεί να είναι πιο συχνή μεταξύ των σκουρόχρωμων ανθρώπων και των λευκών στη Βρετανία. Ο διαβήτης,ησκλήρυνση κατά πλάκας, ο αυτισμός και η ραχίτιδα έχουν επίσης αναφερθεί ότι είναι πιο συχνή σε οικογενειες μεταναστών που ήρθαν στην Βρετανία από τροπικές χώρες. Μετανάστες πρώτης γενιάς που έχουν γεννηθεί σε τροπικά μέρη δεν είναι ευάλωτα σε σχιζοφρένεια, αλλά η νόσος είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών τους από ό, τι μεταξύ των λευκών Βρετανών,σύμφωνα με πολλές μελέτες έρευνας με επικεφαλής τον καθηγητή Glynn Harrison στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, Δρ Dinesh Bhugra στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου και άλλα.
  • Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει από καιρό γίνει αποδεκτή ως ένας κλασικός παράγοντςα κινδύνου για οστεοπόρωση και οστεομαλακία. Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οστεοπόρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα συναφή έξοδα είναι περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια £ ετησίως. Υπάρχουν περίπου 75.000 κατάγματα ισχίου, 50.000 κατάγματα του καρπού και 40.000 κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε οποιαδήποτε στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλοί θάνατοι προκύπτουν από επιπλοκές, ιδιαίτερα μετά το κάταγμα ισχίου.

Advertisement

Advert/Link/Text

Advert/Link/Text


Μέλη της ΕΟΤΜ

Logo Deja Vu Logo Hempz Logo Iso Italia Logo KBL Megasun Logo King Sun Logo King Tan Logo Mystic Tan Logo Solarium Psychiko Logo Soleil Plus Logo Sun Angel Logo Sunlounge Logo Supre