ΕOTM
Θάσου 2, Μελίσσια 15127 Αθήνα
☏ 211 740 2029
info@eotm.gr

Πώς μαυρίζει το δέρμα

Η μελανίνη

Το φυσικό χρώμα του δέρματος μας καθορίζεται από την χρωστική του δέρματος μας—την μελανίνη—η παρουσία και η ποσότητα της μελανίνης σε ένα άτομο καθορίζεται από κληρονομικούς παράγοντες.

Όταν το δέρμα μας εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, τα κύτταρα βαθιά στο δέρμα μας—που ονομάζονται μελανοκύτταρα—προκαλούν μια διαδικασία όπου παράγεται περισσότερη μελανίνη. Αυτό στη συνέχεια το «καφέ» χρώμα, καθώς ανεβαίνει στην επιφάνεια του δέρματος παράγει το μαύρισμα. Το UV προκαλεί επίσης το εξωτερικό στρώμα του δέρματος να πυκνώσει. Αυτός είναι ο τρόπος που το σώμα μας δημιουργεί την προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία για να βοηθήσει στην αποφυγή καψίματος.

Οι άνθρωποι θα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις ακτίνες UV. Οι άνθρωποι με σκουρό-χρωμα δερμα παράγουν μελανίνη πιο εύκολα. Το δέρμα μερικών ανθρώπων περιέχει πολύ λίγη μελανίνη και, ακόμα και όταν εκτίθονται σε υπεριώδη ακτινοβολία, δεν μπορούν να αναπαράγουν μελανίνη, έτσι δεν μαυρίσουν στον ήλιο ή στο sunbed.

Εάν η φυσική διαδικασία μαυρίσματος γίνει βιαστικά τότε θα προκληθούν εγκαύματα από τον ήλιο ως αποτέλεσμα. Το δέρμα μας έχει ένα φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης, αλλά αν αυτό ενεργοποιείται πολύ συχνά, μπορεί να εξαντληθεί και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο δέρμα.

Advertisement

Advert/Link/Text

Advert/Link/Text


Μέλη της ΕΟΤΜ

Logo Deja Vu Logo Hempz Logo Iso Italia Logo KBL Megasun Logo King Sun Logo King Tan Logo Mystic Tan Logo Solarium Psychiko Logo Soleil Plus Logo Sun Angel Logo Sunlounge Logo Supre